Maalipinnan kiillotus

Auton maalipinnan kiillotus tarkoittaa siis auton maali- tai oikeammin lakkapinnan koneellista kiillotusta. Ajoneuvon maalipinta kohtaa paljon mekaanista kulutusta päivittäin. Yleisimmät maalipinnan naarmujen aiheuttajat ovat virheelliset pesutavat, harjallinen konepesu sekä lumiharjan käyttö maalipinnan puhdistuksessa.

Maalipintaan tulleita käytönjälkiä saadaan osittain peitettyä hyvin maskaavilla vahoilla ja kevyellä puleerauksella, mutta kesto on vain lyhyt ja usein muutaman pesun jälkeen karu todellisuus esimerkiksi "uuden" auton pinnasta paljastuukin ostajalle. Uusinkaan maalipinta ei kuitenkaan ole täysin tasainen tai sileä, vaikka se siltä näyttääkin. Juuri se vaikuttaa kiiltoon, sillä kiilto on käytännössä pinnan kyky heijastaa mahdollisimman tarkasti siihen kohdistuvan valon. Maalipinnan kiillotuksessa on kyse näiden karheuksien tasoittamisesta.

Auton maalipinta kuluu ja menettää ajan myötä parhaan kiiltonsa. Himmeä, kiilloton ja naarmuinen maalipinta voidaan kuitenkin usein palauttaa lähes uudenveroiseksi myllyttämällä.


Kiillotus jaetaan yleisesti kahteen vaiheeseen (1-step & 2-step), jotka riittävät hyvin moneen eri ajoneuvoon.

2-step kiillotuksen ensimmäisessä vaiheessa käydään syvempien naarmujen kimppun. Koska ensimmäisessä vaiheessa poistetaan syvempiä naarmuja hyvin hiovilla aineilla, jää pintaan pieniä mikronaarmuja. Nämä mikronaarmut esiintyvät auton maalipinnassa niin kutsuttuina hologrammeina. Kiillotusta jatketaan siis vielä toisella vaiheella hienojakoisimmilla hionta-aineilla, jonka jälkeen vasta saavutetaan kiiltävä lopputulos.

1-step kiillotus

Noin 70%:n virheiden poisto, poistaen kevyitä pesunaarmuja ja harmaata huntua maalipinnalta. Syvät naarmut ja pinnan virheet jäävät vielä. Keskitytään tuomaan maalipinnalle selkeys ja lisää syvyyttä sekä korkea kiilto.

2-step kiillotus

Noin 90%:n virheiden poisto, poistaen syvempiä naarmuja sekä maalipinnan virheitä. Joitain yksittäisiä raapaleita voi jäädä riippuen ajoneuvon kunnosta. 2-step kiillotuksen toinen, erittäin hieno hionta tuo maalipintaan korkean kiillon ja selkeyden.